Sony PS5 - новини, слухове, спецификации

2019-09-24

Тъй като Sony се "скриха" тази година от E3 (най-голямото изложение за ентъртеймънт и забавления) няма много подобности относно следващото поколение конзоли PlayStation. За сега е извесно, че PS4 ще има наследник и дали в крайна сметка се нарича PS5, PlayStation 5 или по друг начин няма значение, но определено ще бъде по-хубав, по-мощен и по-добър.

Ето всичко, което знаем за PS5 досега и това, което се надяваме, че ще бъде разкрито по-близо до старта.

На първо място - новата конзола ще има оптичен четец или иначе казано дисковете все още не са отхвърлени.
Процесорът отново ще бъде 8-ядрен AMD, базиран на архитектура от трето поколение Ryzen, с графичен процесор, който ще взема най-доброто от семейството на Radeon Navi GPU; специална поръчкова SSD система за съхранение; 3D аудио; обратна съвместимост с PS4 игри и PSVR хардуер; 8K телевизионна поддръжка. Всичко това беше разкрито от топ инжинерът на PlayStation Марк Черни, човекът, който стои зад разработката на PS4, и сега отговаря за развитието на конзолата от следващо поколение.
Процесорът и видеото са подобни на тези масово използвани в Холивуд, техника, която се използва в големи бюджетни CGI зрелища, поставяйки в контекст нивото на визуална вярност, което можете да очаквате.
С 8K телевизионната поддръжка се предлага много по-подробни текстури и много по-големи такива. Новината за поръчковото SSD устройство беше лека изненада. Изчислено е, че новият SSD е 19 пъти по-бърз от традиционните SSD методи за съхранение.
Черни твърди, че новият аудио драйвер ще издава потапящ звук - особено ако използвате слушалки. Въпреки че подробностите остават неясни, очаквайте нещо, наподобяващо опита, видян с настройка на Dolby Atmos. Следващото поколение на конзолата на Sony също ще предложи подобрена производителност в облачни игри и цитат - "драстично подобрена мощност на графично представяне".
Има и слухове, че PS5 може да бъде обратно съвместим с PS4, PS3, PS2 и оригинален PlayStation, което означава, че библиотеката му за игри може да се простира чак до дните на славата от средата на 90-те. PS4 елементът на този слух вече е потвърден, както и поддръжката на PSVR. Sony също потвърди, че хората, които играят на PS5 ще могат да играят онлайн с хора, които играят на PS4 благодарение на мощната обратна съвместимост на новата конзола.

Дата на излизане - някои анализатори прогнозират, че датата на издаване на PlayStation 5 може да бъде около 2020 г. или 2021 г. Обичайният график за издаване на конзолните системи на Sony (октомври / ноември) прави края на 2020 г. най-вероятният залог - поставяне на PS5 в пряка конкуренция с Microsoft Xbox Project Scarlett ( която ще излезе в есента на 2020 г).

Цена - не по-малко от 800 лв в България, но според други слухове в щатите конзолата ще се продава за 600 долара, което ще направи цена в България - 1200 лв

Сони имат планирано събитие за 21 февруари 2020 г. тогава със сигурност ще разкрият всички бъдещи въпросителни около новата конзола.

     
* Wii е търговска марка собственост на Nintendo of America Inc.
All Trademarks are copyright by their respective owners
Design by Daniel Nanovski